Teatrul Dramatic „George Ciprian” din Buzău invită românii plecați la muncă în Spania și Portugalia să ia parte la realizarea unui spectacol de teatru inedit, bazat pe poveștile de viață ale acestora. Produs în cadrul platformei Tele-Encounters, un proiect care cercetează absența celor apropiați și relația cu cei de acasă prin internet (de exemplu, prin Skype), spectacolul va avea la bază interviuri cu românii plecați din țară pentru a le asigura un trai mai bun copiilor lor.

Pornind de la faptul că în 2016, în România, existau cel puțin 300.000 de copii cu părinți plecați la muncă peste hotare, echipa proiectului dorește să discute cu emigranți români din Spania și Portugalia despre problemele vieții lor de zi cu zi și îi invită astfel să ia parte la scrierea scenariului spectacolului. Toate interviurile vor fi confidențiale – cu acordul participanților, există posibilitatea de a fi traduse în engleză, iar ulterior postate anonim pe site-ul proiectului, www.tele-encounters.com .

Cei care doresc să ia parte la procesul creativ pot trimite un mail de intenție la departedefamilie@gmail.com, iar echipa de proiect îi va contacta pentru a stabili un interviu față în față (cu echipele din Spania și Portugalia) sau prin Skype.

Spectacolul va fi conceput și regizat de Marina Diana Hanganu și Ion Mircioagă, iar actori aflați în țări diferite vor reconstitui prin video call-uri universul părinților și al copiilor care se văd doar prin Skype. Spectacolul va avea loc simultan în Murcia și Buzău, sălile de teatru fiind conectate în timp real pe internet.

Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și realizat cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Partneri sunt Universitatea „San Antonio” din Murcia, Spania și Muncipalitatea din Lousada, Portugalia.